3 tips för ökad cybersäkerhet

Cybervärlden kan vara osäker och det finns mycket man behöver ha koll på för att inte gå på nitar och begå misstag. Med ständigt nya säkerhetshot och cyberangrepp ställer det nya krav på hur vi hanterar säkerheten för företagets IT-miljö.
Funderar du på vad cybersäkerhet, eller IT-säkerhet, är för någonting och hur du ökar den?
Nedan har vi samlat information som kan vara bra att tänka på.

Vad är cybersäkerhet?

Cybersäkerhet är enkelt förklarat olika sätt att skydda företagets datorer, nätverk och program till användarnas identiteter från cyberattacker. Företag behöver cybersäkerhet för att skydda sig från hackare och tjuvar som vill stjäla data och sabotera system. Att skydda företaget från cyberattacker och hot är en av de viktigaste sakerna du kan göra för ditt företag.

3 enkla tips för att enkelt öka din cybersäkerhet!


1. Se över dina lösenord. Lösenord är din första försvarslinje mot obehörig åtkomst till konton, enheter och filer. Använd aldrig samma lösenord på flera platser. Om oturen varit framme och dina inloggningsuppgifter till en hemsida eller tjänst har hamnat i fel händer så blir det snabbt mycket värre om det betyder att alla dina lösenord är avslöjade. Gör varje lösenord unikt och använd multifaktorautentisering.

Använd långa lösenord där du blandar siffror, tecken och både små och stora bokstäver. Välj inte ord eller namn som kan vara enkla att gissa, eller enkla sifferkombinationer som ”123”. Företagets anställda bör uppmuntras eller förmås att välja lösenord som är svåra att gissa och skydda dem från tjuvar.

Har du svårt att komma ihåg alla lösenord, använd en lösenordshanterare, tex. 1Password eller LastPass då behöver du bara komma ihåg ett huvudlösenord för att komma åt alla dina andra.
Tänk smart för att öka din cybersäkerhet! Och viktigast av allt: ge aldrig ditt lösenord till någon annan person.

2. Klicka inte på osäkra länkar. Klicka inte på länkar eller filer som du är osäker på. Bara för att du kan klicka betyder det inte att du borde. Om länken inte kommer från en betrodd avsändare eller ser lite konstig ut så lita på din magkänsla. Kontrollera länken innan du klickar på den. Även användare som du känner eller brukar ha kontakt med kan ha blivit hackade och plötsligt skicka länkar med konstigt formulerad förklaring eller ingen kontext alls.

En bra vana är att se till att alltid gå in i webbläsaren och själv skriva in adressen till exempelvis din bank och andra sidor där du har viktig information och tillgångar. Öka din cybersäkerhet genom att vara försiktig helt enkelt! Om du är osäker på om en vän, kund eller kontakt har fått sin användare eller mejl hackad så fråga – men kontakta dem på något annat sätt än den väg som du misstänker har blivit hackad!

3. Regelbunden backup. Ingen förväntar sig att det värsta ska hända. Alla företag, oavsett storlek, bör regelbundet säkerhetskopiera sina viktiga data. Detta är ett av de enklaste sätten att skydda sin företagsinformation.

Genom att regelbundet säkerhetskopiera din data kan du se till att ditt företag kan återhämta sig i händelse av en cyberattack eller annan katastrof. Se även till att all säkerhetskopierade data är krypterade. Om säkerhetskopian inte är krypterad kommer alla som får tillgång till informationen se alla filer du har där.

Molnbackups är ett utmärkt, kostnadseffektivt alternativ för att öka företagets säkerhet. Dina data är krypterade och fysiskt åtskilda från din plats, så att du kan hämta alla filer eller mappar du behöver från vilken dator eller mobil enhet som helst - var och när du vill.

Ta hjälp av ett proffs

Vissa åtgärden för att öka cybersäkerheten är enkla att fixa själv. Andra kan kräva att du tar hjälp av en expert på cybersäkerhet som vet vad som krävs och vet hur du skyddar dig och dina användare. Vi hjälper dig och ditt företag med allt från riskanalys till implementering av olika skydd – allt för att du, dina användare, dina enheter och ditt företag ska vara säkert.

Vill du veta mer om vad vi kan göra för ditt företag? Läs mer om hur vi kan hjälpa dig med din cybersäkerhet.

KONTAKTA OSS

För en kostnadsfri konsultation, skicka oss ett meddelande.