Vad är en brandvägg?

En brandvägg är en nätverkssäkerhetsenhet som övervakar och filtrerar inkommande och utgående nätverkstrafik baserat på företagets etablerade säkerhetsprinciper.

Du kan tänka på det som en säkerhetsvakt som står vid dörren och kontrollerar ID för alla som försöker komma in eller ut. Säkerhetsvakten bestämmer om nätverkstrafiken ska tillåtas eller blockeras baserat på de säkerhetsregler som finns.

Brandväggar kan vara både mjukvarubaserade och hårdvarubaserade, beroende på hur de är implementerade.

Hur fungerar en brandvägg?

Din brandvägg fungerar genom att kontrollera och filtrera informationen som skickas båda till och från nätverket enligt de säkerhetsregler som finns. På så sätt kan brandväggen stoppa farlig trafik och attacker från att nå din dator. Precis som en riktig, fysisk brandvägg – där du står på den säkra sidan och väggen som stoppar elden från att nå fram till dig.

Skadlig trafik och de attacker som brandväggen skyddar dig från finns och pågar hela tiden. Det behöver inte vara något som är riktat specifikt mot dig eller ditt företag, och därför kan du inte tänka att du klarar dig utan en brandvägg för att ingen vill just dig illa.

Räcker en brandvägg som skydd till mitt företag?

En brandvägg är en viktig del för att skydda ditt nätverk och datorer, men det är lika viktigt att också skydda ditt företag och dina anställda på flera sätt. Du bör också ha virusskydd/enhetsskydd installerat, som bland annat skyddar mot skadlig kod som kan skada era filer och sprida personlig information. Ett virusskydd och en brandvägg har olika syften men kompletterar varandra, så du bör alltid ha båda systemen installerade för att skydda företaget, dina anställda samt dina datorer och nätverk.

Beroende på bland annat hur stort företaget är och vilken slags verksamhet ni har så kan det också vara nödvändigt med andra slags skydd och säkerhetssystem, utöver din brandvägg och enhetsskydd.

PcElit installerar dina IT-säkerhetslösningar

Känner du dig osäker? Ta hjälp när du ska skydda företagets nätverk, datorer och andra enheter. Vi på PcElit hjälper dig att ta reda på vilka IT-säkerhetslösningar som krävs för att skydda ditt företag och dina anställda. Vi uppdaterar, kontrollerar och implementerar dina säkerhetslösningar på bästa sätt för just er.
Kontakta oss så berättar vi mer!

KONTAKTA OSS

För en kostnadsfri konsultation, skicka oss ett meddelande.